فیکنیوزها (اخبار جعلی) همیشه بودهاند؛ اما در چند سال اخیر، با رشد رسانههای آنلاین شیوع بیشتری پیدا کردهاند. درواقع، آنها بخش جداییناپذیر رسانهها هستند و تشخیص آنها کمی دشوار و چالشبرانگیز است. در زمان رقابتهای انتخاباتی، به دلیل حجم بالای اخبار و بمبارانهای متعدد خبری، بازار فیکنیوزها گرمتر میشود و گروه هدفشان گستردهتر.
برای اینکه بتوانیم به فرزندمان در شناخت فیکنیوزها کمک کنیم، در ابتدا باید بدانیم که فیکنیوز چیست و با چه هدفی ساخته میشود.
«فیکنیوز» خبری غیرموثق و شایعه است که واقعیت ندارد و درمورد آن ابهامِ خبری وجود دارد و در هیچیک از منابع خبری رسمی، اطلاعاتی درمورد آن وجود ندارد.
این اخبار دروغین درمورد مسائلی ساخته و پرداخته میشوند که هم مهماند و زندگی ما را تحت تاثیر قرار میدهند و هم درمورد آنها ابهام خبری وجود دارد.
درمورد فضای رسانهها در زمان رقابتهای انتخاباتی با فرزندتان گفتگو کنید.
بهترین و سادهترین راهکار برای اینکه فرزندتان در فضای رسانهها در زمان رقابتهای انتخاباتی امنیت بیشتری داشته باشد این است که آنها را از وجود فیکنیوزها آگاه کنید.
در قدم بعدی، چگونگی مواجهه با اخبار و رسانه را به آنها آموزش دهید تا کمتر بازیچهی دست فیکنیوزها شوند و امنیت روانی بیشتری داشته باشند.
شما بهصورت تماموقت در فضای مجازی درکنار فرزندانتان نیستید، پس باید به آنها آموزش دهید تا چگونه در این فضا زیست کنند.
درادامه به آموزش نحوهی مواجهه با اخبار میپردازیم. بهتر است نکات زیر را به دقت بخوانید و چند خبر روز را با فرزندتان در فضایی صمیمانه بررسی کنید.
چرا این پیام برای من ارسال شده است؟
چه کسی این متن را نوشته است؟
چرا این خبر را ساختهاند یا با چه هدفی این خبر ساخته و منتشر شده است؟
چه کسانی گروه مخاطب این خبر هستند؟
چه کسانی از تکثیر این خبر سود میبرند؟
چه کسانی از تکثیر این خبر آسیب میبینند؟
چه ارزشی در این پیام نهفته است؟
پاسخ به این سوالات اساسی که مربوط به سواد رسانهای است کمک میکند تا قوّهی تعقّل بیشتر به کار گرفته شود و هیجانی که در اثر خواندن خبر در شما ایجاد شده است فروکش کند و شما آگاهانهتر با خبرها و بهویژه فیکنیوزها برخورد کنید و اجازه ندهید سازندگان اخبار جعلی به مقصود خود برسند.
توجه به این نکات و آموزش آنها به فرزندان، به آنها کمک میکند تا نسبت به فضای مسمومی که فیکنیوزها ایجاد میکنند واکسینه شوند و آسیب کمتری تجربه کنند.
فراموش نکنید که نباید فرزندتان را در بمباران خبری زمان رقابتهای انتخاباتی رها کنید؛ حتماً باید به آنها نحوهی مواجهه با خبرهای صحیح و غلط را آموزش دهید.
کاملا صحیح لذت بردم
روشی که پدرم داشتن همیشه و خودمم دارم انجامش میدم الان این بود که هر وقت چیزی میشنیدم بهشون میگفتم باهم میگشتیم اصل خبر رو پیدا میکردیم اگر جعلی یا اصل بود با تحقیق و تفحص متوجهش میشدیم و این بهترین روش تربیتی والدین برای بچه هاست