شبکه های مجازی تاثیر زیادی بر سلامت روان افراد می گذارند. نوجوانان به دلیل استفاده زیادی که از شبکههای فضای مجازی دارند، بیشتر تحت تاثیر این فضا قرار میگیرند. شبکههای مجازی هم در جهت ارتقای سلامت روان و هم در جهت آسیب به آن میتوانند موثر باشند. در این یادداشت به بررسی این موضوع میپردازیم که والدین چگونه می توانند به فرزندانشان در مواجهه با شبکههای اجتماعی و مسائل مربوط به آن کمک کنند تا سلامت روان فرزندانشان دچار آسیب نشود و وضعیت مطلوبی را کسب کند.
آمارها در کشور آمریکا نشان میدهد حدود 38 درصد نوجوانان و جوانان در سال 2020، مبتلا به افسردگی بودهاند. افسردگی در بین نوجوانان و جوانان در سال 2018 ، 25 درصد بوده است و این یعنی در این سالها افسردگی در بین نوجوانان و جوانان روند صعودی داشته است. استفاده بیش از حد و کنترل نشده از فضای مجازی میتواند به بروز مشکلات مختلف منجر شود؛ اما موضوع کمی پیچیدهتر از این است. دریافت خدمات نامعتبر مربتط با روانشناسی و سلامت روان یکی دیگر از آسیبهای شایع در فضای مجازی است.
اغلب نوجوانان ممکن است برای پیدا کردن جواب سوالها و مشکلاتشان در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی جستجو کنند. و اطلاعاتی نامعتبر و تایید نشده از افراد مختلف دریافت کنند. که خود موجب بروز مشکلات جدیدتر و بیشتر در فرد شوند. از طرف دیگر مصرف محتوای فضای مجازی به صورت مداوم و تماشای تجملات نمایش داده شده در آن میتواند روی درک و احساس نوجوان از خود، خانواده و حتی جهان موثر باشد.
کودکانی که احساس امنیت، حمایت، مورد پذیرش واقع شدن و درک شدن میکنند بهتر میتوانند از دوران و شرایط سخت نوجوانی عبور کنند. از فرزندانتان در مورد پلتفرم ها و سایتهای خاص و ویژه سوال کنید.
چه چیزی در جامعه وجود دارد که به آنها احساس تعلق میدهد؟
چه کسانی را در شبکههای اجتماعی دنبال میکنند و در مورد آنها چه چیزی را دوست دارند؟
به زندگی آنلاین آنها علاقه نشان دهید. و سعی کنید آنها را قضاوت نکنید. هیچ چیزی به اندازه حمایت والدین نمیتواند سلامت روان و احساس امنیت را در کودکان و نوجوانان تأمین کند. حمایت پررنگ و بی قید و شرط والدین باعث می شود، فرزندان نیاز کمتری به حمایتهای مجازی و آنلاین داشته باشند.
از فرزندتان در مورد مشاهده نظرات نژادپرستانه، سخنان نفرت انگیز و حاوی ناسزا، اذیت و آزار جنسی یا زورگویی در فضای مجازی سوال کنید و آنها را در پاسخ دادن به این سوالات راهنمایی کنید.
آنها میتوانند شخصی که موجب ایجاد احساس نا امنی در آنها شده است را مسدود(بلاک) کنند. برای جمعآوری مدارک از صفحه نمایش خود اسکرین شات بگیرند، شخص را روی پلتفرم مسدود (بلاک کنند) کنند و آن را به یک بزرگسال گزارش دهند.
به آنها بگویید همیشه میتوانند وقتی چیزی آنها را ناراحت میکند به سراغ شما بیایند. اینکه فرزندتان احساس کند در هر شرایطی شما حامی او هستید. و او را مورد پذیرش بی قید و شرط قرار میدهید باعث میشود. تا آسیبهای بسیار کمی را در زندگی و تعامل اجتماعی تجربه کند. میداند که برای جبران اشتباهاتش به شما مراجعه کند و از شما کمک بخواهد.
قبل از اینکه تلفن همرا یا تبلت را به دلیل مضراتش آنها خاموش کنید. و به فرزندانتان امکان استفاده از آنها را ندهید. به این فکر کنید که آیا تمام جنبههای استفاده از تلفن همراه و تبلت برای آنها مضر است؟ دنیای آنلاین علیرغم نقاط ضعفش میتواند به بچهها کمک کند تا با دوستان خود در ارتباط باشند. از حمایت اجتماعی دوستانشان برخوردار شوند. و در بسیاری موارد اطلاعات مفید و قابل استفادهای به دست آورند. اگر هنوز فکر میکنید بهترین کار عدم استفاده فرزندتان از شبکههای مجازی است، مطمئن شوید که آنها به منابع جایگزین دسترسی دارند. و می توانند از فواید شبکه های اجتماعی را به صورت دیگری استفاده کنند.
مراقب علائم هشدار دهنده مشکلات سلامت روان باشید. این علائم ممکن است شامل سوء مصرف مواد مخدر/الکل، از دست دادن انرژی، غمگینی مکرر یا اجتناب از تماس با دیگران باشد. اگر نوجوان از هرگونه ارتباط در فضای مجازی کنارهگیری میکند به دنبال تشخیص مشکلش باشید. والدین در تشخیص زودهنگام این علائم نقش بسیار مهمی دارند. برای پیدا کردن ریشه این علائم و برطرف کردن آنها به فرزندان خود کمک کنید.
یک قرارداد رسانهای خانوادگی ایجاد کنید. این میتواند به شما کمک کند تا قوانین و انتظاراتی را در مورد فعالیتهای آنلاین فرزندانتان و میزان دسترسی به حسابهای آنها در شبکههای اجتماعی را تعیین کنید. با این قرارداها میتوانید در تصمیمات فرزندانتان زمانی که کنارتان نیستند موثر باشید و آنها را راهنمایی کنید. مراقبتهای پدرانه و مادرانه میتوانند به شما کمک کنند حتی وقتی حضور ندارید کارهایی که آنها انجام میدهند را مدیریت کنید.
هرچه قدر نوجوانان در کنار والدینشان احساس صمیمیت و امنیت بیشتری را تجربه کنند، بهتر می توانند از بحرانهایی که احتمالا شبکههای اجتماعی برای آنها ایجاد میکنند، عبور کرده و استفاده پرفایدهای از فضای مجازی داشته باشند.
1 دیدگاه