اگر برای آگاهی از اخبار از وبسایتهای اینترنتی یا شبکههای اجتماعی استفاده میکنید این عناوین برایتان بسیار آشناست، اما کدام واقعی است و کدام جعلی؟ کدامشان فقط محتوایی مسخره است؟ امروزه که همه به تلفن همراه و رایانه دسترسی دارند و هرکس میتواند مطالب دلخواهش را در اینترنت منتشر کند، پاسخ به این سوالات سختتر شده است اما از آنجایی که بیشترمان برای خواندن اخبار و دریافت اطلاعات به فیسبوک، اسنپچت، توییتر و دیگر منابع اینترنتی مراجعه میکنیم بسیار حیاتی است که یاد بگیریم چطور مطالبی را که میخوانیم رمزگشایی کنیم. فراموش نکنید این مسئله برای کودکان ضروریتر است.
اخبار جعلی زیادی در اینترنت وجود دارد که شرکتهایی مثل فیسبوک و گوگل با همکاریِ یکدیگر، سختگیریهای بیشتری بر نشردهندگان این اخبار غلط و گمراهکننده اعمال میکنند؛ اما رسانههای وابسته به تبلیغات به این نوع مطالب وابستهاند، چرا که با کلیککردنِ مخاطبان کسب درآمد میکنند و هرچه تیتر مطالب عجیبتر باشد، افراد بیشتری به خواندن آن ترغیب میشوند و درنتیجه پول بیشتری به دست میآورند.
"حتی کودکان میتوانند شروع به تفکر در مورد برخی پرسشهای کلیدیِ مبحث سواد رسانهای کنند. "
بیشتر کودکان و نوجوانان اخبارشان را از صفحات شبکههای اجتماعی خود به دست میآورند، پس لازم است بیاموزند چطور به این داستانها با دیدی انتقادی نگاه کنند. علاوهبراین، کودکان باید این مهارتِ تفکر انتقادی را برای جوانب دیگر زندگی نیز بیاموزند. حتی کودکان کوچک هم میتوانند شروع به تفکر در مورد برخی پرسشهای کلیدیِ مبحث سواد رسانهای کنند و هرچه بزرگتر میشوند والدین آنها میتوانند کمکشان کنند تا متفکران انتقادی خبرهای بشوند. اگر مدرسۀ فرزندتان به موضوعات سواد رسانهای میپردازد میتوانید این موضوعات را با معلم آنها به اشتراک بگذارید.
[caption id="attachment_4649" align="aligncenter" width="647"] ممکن است بچههای بزرگتر از آموختن روشهایی برای تشخیص اخبار جعلی لذت ببرند.[/caption]چند پرسش اساسی که هنگام مواجهه با محتوای رسانهای باید از خود بپرسیم:
ممکن است بچههای بزرگتر از آموختن روشهایی برای تشخیص اخبار جعلی لذت ببرند. در ادامه چند روش برای این کار را بخوانید:
[1] در فارسی کاربرد ندارد. منظور در زبان انگلیسی است.
[2] اسنوپس یک سایت راستیآزمایی است. و به عنوان «منبعی شناختهشده در زمینهی شناخت شایعات و افسانهها» در اینترنت شناخته میشود.
پینوشت: این مقاله را Sierra Filucci در Common sense media نوشته و «کدومو» آن را به فارسی ترجمه کردهاست.
1 دیدگاه