آنچه لازم است والدین بدانند
«اشکالی ندارد خوب نباشی» یا «روانیام، اما اشکالی نداره» پیش از پخش در بین مخاطبان ایرانی به عنوان یک سریال روانشناسی شناخته میشد. اما بسیاری از مخاطبان پس از تماشای سریال متوجه شدند که این اثر بیشتر یک سریال عاشقانه همراه با کمی چاشنی روانشناسی است. حتی در نیمهی دوم داستان از همین میزان روانشناسانه بودن کاسته میشود و به جنایی بودن آن افزوده میشود. به همین ترتیب خوب است والدین توجه داشته باشند که علت محبوبیت داستان بیش از «روانشناسانه» بودن قصه، عاشقانه بودن آن است. جذابیت زوج بازیگر سریال، صحنههای خوشآبورنگ، همراه با فیلمبرداری خوب، طراحیهای زیبای لباس، موسیقی متن جذاب و همینطور در قسمتهایی ترکیب شدن فیلم با انیمیشن، از نکاتی است که این سریال را برای نوجوانان جذاب میکند. مهمترین نکته این است که والدین علت جذابیت این داستانهای عاشقانه برای نوجوانان را درک کنند و در مورد آن با آنها گفتگو کنند. حتی در مواردی توضیح بدهند که در زندگی واقعی روابط به شکل سریالها نیستند. برای مثال در دنیای واقعی رفتارهای «کومونیونگ» در زندگی مشترک مشکلات زیادی ایجاد میکند. پرخاشگری و خشونت او صرفاً با یک رابطهی عاشقانه درمان نمیشود. و خوب است نوجوانان بدانند که رابطهی عاطفی در زندگی واقعی اجزای مختلفی دارد که یکی از آنها «عشق» است.
در درجهی دوم، این سریال برخلاف ادعای خود به مسائل روانشناسی نمیپردازد. مکان وقوع داستان یک بیمارستان روانی است و بسیاری از شخصیتها افراد مبتلا به مشکلات روانی هستند. اما سازندگان بیشتر از به تصویر کشیدن وضعیت این افراد و منتقل کردن پیامی در این راستا به دنبال روایت کردن قصهای جذاب و خوشآبورنگ بودهاند به این ترتیب نمیتوان از این اثر به عنوان اثری مفید در حوزهی روانشناسی نام برد. حتی مشکلات شخصیت اصلی داستان یعنی «کومونیونگ» هم تا پایان قصه به طور کامل رفع نمیشود و سازندگان به نوعی از کنار آن عبور میکنند. به هر صورت از یک سریال 16 قسمتی نمیشود انتظار شخصیتپردازی عمیق و نمایش تغییرات شخصیت به طور کامل را انتظار داشت.
مسالهی بعدی، پیام اصلی سریال است که در نام اثر هم مشخص است. «اشکالی ندارد خوب نباشی» یا «روانیام، اما اشکالی نداره» در درجهی اول این پیام به نظر پیام مثبتی است. هر فردی در زندگی وضعیت نامناسب و روزهای بدی دارد یا افرادی در زندگی مشکلاتی دارند که مقصر آن نیستند و همهی اینها نباید باعث شود که نسبت به هویت خود احساس بدی داشته باشند. اما برداشت افراطی این پیام ممکن است مشکلاتی به همراه داشته باشد. مثلاً اینکه افراد تلاشی برای اصلاح هیچکدام از رفتارهای نامناسب خود نکنند و با توجیه «من همین شکلی هستم» اطرافیان خود را آزار بدهند. اگرچه روند کلی سریال چنین پیامی را نقض میکند، اما ممکن است برخی مخاطبان چنین برداشتی از اثر داشته باشند که خوب است با گفتگو تعدیل شود.
سریال «اشکالی ندارد خوب نباشی» جزو سریالهای جدیدتر کرهای است و علیرغم حفظ برخی کلیشههای این ژانر از جنبههایی با باقی آثار متفاوت است. برای مثال صحنههای بوسه در این سریال شدیدتر و طولانیتر از باقی سریالهای کرهای به تصویر کشیده شده و یا صحنهای از رابطهی جنسی وجود دارد که کمتر در سریالهای کرهای دیده میشود. شخصیت زن سریال هم برخلاف اغلب شخصیتهای زن فردی سربهزیر و آرام نیست. بلکه رفتار متفاوتی دارد و همین تفاوت موجب استقلالش از شخصیت مرد میشود. به نوعی میتوان گفت این سریال، فضای سیندرلایی سریالهای کرهای را ندارد. برخی مخاطبین معتقدند که رفتارهای «کومونیونگ»، رفتارهای یک زن مستقل و متکی به خود است. درحالیکه پرخاشگری و خودخواهی او بیشتر ناشی از مشکلات روانی است تا استقلال. به همین ترتیب نمیتوان گفت که تنها متفاوت بودن شخصیت زن به معنی الگو بودن او به عنوان یک زن مستقل است. از طرفی همانطور که گفته شد رفتارهای او در سریال به طور کامل اصلاح نمیشود، بلکه ارتباط اون «مونکانگته» موجب میشود که کمی معتدلتر برخورد کند.
از طرفی یکی دیگر از کلیشههای خطرآفرین برای نوجوانان در این اثر وجود دارد. دختر و پسر داستان از جایی تصمیم میگیرند به دلایلی با یکدیگر در یک خانه زندگی کنند و به تدریج رابطهای عاشقانه بین آن دو شکل میگیرد. همخانه شدن با مرد یا زنی غریبه نباید برای نوجوانان مسألهای عادی و جذاب تصویر شود.
با همهی این تفاسیر سریال «اشکالی نداره خوب نباشی» یکی از محبوبترین سریالهای کرهای در ژانر رمانتیک است که اثرات مثبت و منفی توامانی دارد. نوجوانان به دلایل متنوعی به این سریال توجه نشان میدهند و نمیتوان آنها را به طور مطلق از تماشای آن منع کرد بلکه بهتر است با پررنگ کردن پیامهای مثبت و اشاره به نکات منفی نتیجهی بهتری از تماشای آن به دست آورند.
خلاصه آنچه لازم است والدین بدانند: «اشکالی نداره خوب نباشی» برخلاف ادعای خود بیشتر سریالی عاشقانه است تا روانشناسانه. خوب است والدین در درجهی اول علت علاقهی نوجوانان به این سریال را درک کنند و در کنار آن با آنها در مورد روابط عاشقانهی داخل سریال و واقعیت روابط عاطفی در زندگی واقعی گفتگو کنند. پیام اصلی سریال یعنی «اشکالی نداره خوب نباشی» در کنار اثرات مثبت خود ممکن است پیامدهایی منفی نیز داشته باشد که خوب است به آنها توجه شود. کلیشهی همخانگی زن و مرد غریبه در این سریال نیز وجود دارد و نباید این مسأله برای نوجوانان عادی و جذاب تلقی شود. به طور کلی این سریال نکات مثبت و منفی را توامان داراست و با توجه به محبوبیت آن خوب است در کنار تماشای آن به نکات ذکر شده توجه کرد.
نظرات کاربران
بزرگسال
توسط : سایه نور
۲۹ تیر ۱۴۰۲
چطوری میتونید بگید این سریال عالی نبود اتفاقا پر نکات مثبت روانشناسی بود و حال خودمو بشخصه با اینکه افسردگی شدید دارم بهتر کرد.معنی اشکال نداره خوب باشی همینی ک هستم نیست اگه درست سریال میدید متوجه میشدید این باعث میشه ادم حس های منفی که به خودش بی اندازه داره رو کنار بگذاره
بزرگسال
توسط : حانیه امام
۱۳ فروردین ۱۴۰۲
داستانش زیاد جذاب نبود
بزرگسال
توسط : ترانه امینی
۱۶ آذر ۱۴۰۱
این سریال یکی ازبهترین سریال هایی بودکه دیدم وبرای من پرازنکات آموزنده بود. تمام سکانسهای این سریال نکات روانشناسی دارد. ومبحث روان بنه روخیلی خوب به تصویرمیکشه. من بادیدن این سریال کلی حس وحال خوب گرفتم.
هیچ نظری وجود ندارد
افزودن دیدگاه در مورد اشکالی نداره خوب نباشی