آنچه لازم است والدین بدانند
«یدو» داستانی دربارۀ ماههای ابتدایی جنگ تحمیلی و حصر آبادان است. یدو قهرمان نوجوان این داستان است که پدرش فوت شده و مسئولیت خانواده بر عهدۀ اوست. در حصر آبادان و زمانی که همۀ همسایهها از شهر رفتهاند، خانوادۀ یدو در شهر ماندهاند و زندگیشان جریان دارد. وقتی آذوقهشان تمام میشود، یدو به خانۀ همسایهها میرود و مواد غذایی باقی مانده را از خانههایشان برمیدارد و در جایی ثبت میکند که آنها بعدا مطلع شوند که یدو و خانوادهاش این مقدار از مواد غذایی را قرض گرفتهاند. او و مادرش تاکید دارند که در این شرایط نباید به خانۀ مردم رفت و از آنجا دزدی کرد و مال حرام به خانه آورد. آنها معتقدند که موارد مورد نیازشان را که قرض گرفتهاند، بعد از اینکه دوباره شرایط عادی شد و همسایهها به شهر بازگشتند، به آنان برمیگردانند. این فیلم بهانههای خوبی برای گفتگو ایجاد میکند. توصیه میشود دربارۀ جنگ تحمیلی، حصر آبادان، دقتهای مادر یدو در قرض گرفتن از همسایهها و... با فرزند خود صحبت کنید.
در اینباره بخوانید: چرا فرزندان ما به الگوبرداری از قهرمانان ملّی نیاز دارند؟شرایط ناامن جنگ، ناامنیِ غذایی، زندگی در سختی و... چیزهایی است که این فیلم به خوبی نمایش داده شده. خانوادۀ یدو هنگام بارش باران، آب باران را جمع میکردند تا در بیآبی و شرایط سخت حصر بتوانند زندگی کنند. در عین نمایش سختیها در این فیلم روح زندگی جریان دارد. مادر، خواهر و برادر یدو در این شرایط نیز تلاش میکنند تا سرزنده باشند و از یکدیگر مراقبت کنند. حنا بز مادهای است که همهشان به او وابستگی عاطفی دارند اما مادر یدو از همه بیشتر به آن وابسته است و به خاطر حنا نمیخواهد آبادان را ترک کند. مادر یدو زنی مهربان، قوی، ساده و کمسواد است و بعضی از کلمات را نیز اشتباه میگوید (مثلا به «مسخره» میگوید «مخسره») اما تمام تلاشش را میکند تا بتواند فرزندانش را خوب تربیت کند. این فیلم پیامها و الگوهای مثبت قابل توجهی دارد که میتوانید دربارۀ آنها با فرزندتان گفتگو کنید. شخصیت یدو، کامران، مادر یدو، مردم شهر، عمو نادر (راننده وانت) و... قابلیت دارند تا موضوع گفتگو شوند و ذهنیت شما و فرزندتان را برای یکدیگر شفاف کنند.
در یک صحنه به بازارچه حمله میشود و مردم زیر آوار میمانند. اگر این فیلم را در سینما تماشا میکنید، فضای سینما تاثیر تصاویر را بیشتر میکند؛ مراقب باشید تا صداها و داستان که با تعلیق قابل توجهی همراه است، فرزندتان را اذیت نکند. مردمی که در بازارچه بودند، آسیب میبینند و صحنههایی همراه با خونریزی (به شکل گذرا)، جیغ و فریاد، فرار کردن و... به نمایش درمیآید که ممکن است با روحیۀ فرزندتان سازگار نباشد. بعد از ماجرای بازارچه، کامران برای خنثیکردنِ خمپارهای که عمل نکرده میآید و در تلاش است تا خمپاره را خنثی کند. تعلیق این صحنه نسبتا زیاد است و حتی ممکن است فرزندتان نفسش را در سینه حبس کند. میتوانید در این زمان با پا روی پا انداختن یا عادی نشاندادن وضعیت (مثلا خوراکیای به او تعارف کنید)، فرزندتان را از فضای تعلیقی داستان کمی بیرون بیاورید. اگر این فیلم را در خانه تماشا میکنید، تاثیرگذاری این صحنهها برای فرزندتان کمتر است و فضای خانه کمک میکند تا این صحنه کمتر او را تحتتأثیر قرار دهد.
نکته دیگر اینکه این داستان، غمِ ترکِ دیار، غمِ از دست دادن دوستان و عزیزان را نمایش میدهد و لازم است والدین نسبت به این موضوع آگاه باشند. موضوع دیگری که بهانۀ خوبی برای گفتگو ایجاد میکند، شهادت و مقاوت است. شهادت کامران که یدو با او دوست شده بود و از او میآموخت، برای یدو گران تمام شد و مسیر او را تغییر داد. بهعلاوه مقاومت مردم در آبادان، توانست سرنوشت جنگ تحمیلی را تغییر دهد. اینها موضوعات مهمی است که میتواند گفتگوی شما با فرزندتان را عمیقتر کند.
خلاصه: میتوانید دربارۀ الگوها و پیام مثبت این فیلم، شخصیت یدو و مادرش، وطن، مفهوم مقاومت، شهادت، اتفاقاتی که در جنگ تحمیلی افتاده، حصر آبادان و... با فرزند خود گفتگو کنید.
نظرات کاربران
بزرگسال
توسط : فاطمه نجفی
۱۷ آبان ۱۴۰۳
خیلی عالی درک مفاهیم بلند و موثر این فیلم بسیار کمک کننده و تاثیر گذار در روحیه نوجوانان لست بنده ب عنوان معلم برای دا نش آموزانم و بعنوان استاد ب دانشجومعلمینی ک در کلاس درس حاضر می شوند بر نقش الگو پذیری و الکو دهی بسیار تاکیدددارم
بزرگسال
توسط : سید مهدی علویان
۱۷ مرداد ۱۴۰۳
با سلام و درود اثر زیبایی بود هم دیدیدم هم توصیه کردیم ببینند
بزرگسال
توسط : حسین جوکار
۷ خرداد ۱۴۰۲
عالی بود
بزرگسال
توسط : علیرضا زنگنه
۱ مهر ۱۴۰۱
عالی و بسیار عالی... اثربخشی و تاثیرگذاری آن اگر با والدین دیده شود بسیار زیاد خواهد بود... اگرچه برای بچه های جنوب قابل درک تر و نوستالژیک خواهد بود
هیچ نظری وجود ندارد
افزودن دیدگاه در مورد یدو