• امروز : 3 آذر 1403
logo

نقد و بررسی فیلم یدو (Yadoo)

author-img

توسط : فاطمه سادات میرشریفی ارزیاب کدومو

4 سال پیش

مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

11640 بازدید

reviews-image

دیدگاه کدومو

kodoumo-logo 12 +
این ستاره‌ها کیفیت فنی محصول بوده و فارغ از معیارهای تربیتی و ارزش‌های اخلاقی به اثر داده شده است. ارزیاب براساس میانگین امتیاز اثر در پلتفرم‌های مختلف و نگاه فنی خود به محصول این امتیاز کیفی را برای محصول لحاظ کرده است.

فیلم سینمایی «یدو» داستان نوجوانی است که در ماه‌های ابتدایی جنگ تحمیلی و حصر آبادان، همراه با خانواده‌اش در آبادان مانده است. این اثر برنده‌ی سیمرغ بهترین فیلم در جشنواره‌ی فیلم فجر سال 99 است و جوایز بسیاری را در این جشنواره از آن خود کرده است. «یدو» داستان جدیدی از حصر شهر آبادان و زندگی مردم در آن شرایط را به تصویر کشیده است. قهرمان نوجوان این فیلم برای محافظت از خانواده، شهر، کشور و مردمش تلاش می‌کند و بسیار مسئولیت‌پذیر است.

ژانر : اجتماعی دفاع مقدس

سال 1399 91 دقیقه جزئیات کامل اثر
26 مناسب خانواده 3 نامناسب خانواده

دیدگاه والدین

kodoumo-logo 8 +
بر اساس 4 رای

دیدگاه فرزندان

هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.

شاخص های اثر

شما هم بررسی کنید
medal-image

این اثر برنده جایزه سیمرغ بهترین فیلم در جشنواره فیلم فجر سال 99 است و جوایز بسیاری را در این جشنواره از آن خود کرده. همچنین این اثر از دیدگاه کدومو، یک اثر سالم برای نمایش خانوادگی است.

جزئیات
جزئیات
جزئیات
جزئیات
جزئیات
جزئیات

آنچه لازم است والدین بدانند

«یدو» داستانی دربارۀ ماه‌های ابتدایی جنگ تحمیلی و حصر آبادان است. یدو قهرمان نوجوان این داستان است که پدرش فوت شده و مسئولیت خانواده بر عهدۀ اوست. در حصر آبادان و زمانی که همۀ همسایه‌ها از شهر رفته‌اند، خانوادۀ یدو در شهر مانده‌اند و زندگی‌شان جریان دارد. وقتی آذوقه‌شان تمام می‌شود، یدو به خانۀ همسایه‌ها می‌رود و مواد غذایی باقی مانده را از خانه‌هایشان برمی‌دارد و در جایی ثبت می‌کند که آن‌ها بعدا مطلع شوند که یدو و خانواده‌اش این مقدار از مواد غذایی را قرض گرفته‌اند. او و مادرش تاکید دارند که در این شرایط نباید به خانۀ مردم رفت و از آنجا دزدی کرد و مال حرام به خانه آورد. آن‌ها معتقدند که موارد مورد نیازشان را که قرض گرفته‌اند، بعد از اینکه دوباره شرایط عادی شد و همسایه‌ها به شهر بازگشتند، به آنان برمی‌گردانند. این فیلم بهانه‌های خوبی برای گفتگو ایجاد می‌کند. توصیه می‌شود دربارۀ جنگ تحمیلی، حصر آبادان، دقت‌های مادر یدو در قرض گرفتن از همسایه‌ها و... با فرزند خود صحبت کنید.

در این‌باره بخوانید: چرا فرزندان ما به الگوبرداری از قهرمانان ملّی نیاز دارند؟  

شرایط ناامن جنگ، ناامنیِ غذایی، زندگی در سختی و... چیزهایی است که این فیلم به خوبی نمایش داده شده. خانوادۀ یدو هنگام بارش باران، آب باران را جمع می‌کردند تا در بی‌آبی و شرایط سخت حصر بتوانند زندگی کنند. در عین نمایش سختی‌ها در این فیلم روح زندگی جریان دارد. مادر، خواهر و برادر یدو در این شرایط نیز تلاش می‌کنند تا سرزنده باشند و از یکدیگر مراقبت کنند. حنا بز ماده‌ای است که همه‌شان به او وابستگی عاطفی دارند اما مادر یدو از همه بیشتر به آن وابسته است و به خاطر حنا نمی‌خواهد آبادان را ترک کند. مادر یدو زنی مهربان، قوی، ساده و کم‌سواد است و بعضی از کلمات را نیز اشتباه می‌گوید (مثلا به «مسخره» می‌گوید «مخسره») اما تمام تلاشش را می‌کند تا بتواند فرزندانش را خوب تربیت کند. این فیلم پیام‌ها و الگوهای مثبت قابل توجهی دارد که می‌توانید دربارۀ آن‌ها با فرزندتان گفتگو کنید. شخصیت یدو، کامران، مادر یدو، مردم شهر، عمو نادر (راننده وانت) و... قابلیت دارند تا موضوع گفتگو شوند و ذهنیت شما و فرزندتان را برای یکدیگر شفاف کنند.

در یک صحنه به بازارچه حمله می‌شود و مردم زیر آوار می‌مانند. اگر این فیلم را در سینما تماشا می‌کنید، فضای سینما تاثیر تصاویر را بیشتر می‌کند؛ مراقب باشید تا صداها و داستان که با تعلیق قابل توجهی همراه است، فرزندتان را اذیت نکند. مردمی که در بازارچه بودند، آسیب می‌بینند و صحنه‌هایی همراه با خونریزی (به شکل گذرا)، جیغ و فریاد، فرار کردن و... به نمایش درمی‌آید که ممکن است با روحیۀ فرزندتان سازگار نباشد. بعد از ماجرای بازارچه، کامران برای خنثی‌کردنِ خمپاره‌ای که عمل نکرده می‌آید و در تلاش است تا خمپاره را خنثی کند. تعلیق این صحنه نسبتا زیاد است و حتی ممکن است فرزندتان نفسش را در سینه حبس کند. می‌توانید در این زمان با پا روی پا انداختن یا عادی نشان‌دادن وضعیت (مثلا خوراکی‌ای به او تعارف کنید)، فرزندتان را از فضای تعلیقی داستان کمی بیرون بیاورید. اگر این فیلم را در خانه تماشا می‌کنید، تاثیرگذاری این صحنه‌ها برای فرزندتان کمتر است و فضای خانه کمک می‌کند تا این صحنه کمتر او را تحت‌تأثیر قرار دهد.

نکته دیگر اینکه این داستان، غمِ ترکِ دیار، غمِ از دست دادن دوستان و عزیزان را نمایش می‌دهد و لازم است والدین نسبت به این موضوع آگاه باشند. موضوع دیگری که بهانۀ خوبی برای گفتگو ایجاد می‌کند، شهادت و مقاوت است. شهادت کامران که یدو با او دوست شده بود و از او می‌آموخت، برای یدو گران تمام شد و مسیر او را تغییر داد. به‌علاوه مقاومت مردم در آبادان، توانست سرنوشت جنگ تحمیلی را تغییر دهد. این‌ها موضوعات مهمی است که می‌تواند گفتگوی شما با فرزندتان را عمیق‌تر کند.

خلاصه: می‌توانید دربارۀ الگوها و پیام مثبت این فیلم، شخصیت یدو و مادرش، وطن، مفهوم مقاومت، شهادت، اتفاقاتی که در جنگ تحمیلی افتاده، حصر آبادان و... با فرزند خود گفتگو کنید.

با فرزندان خود صحبت کنید درباره

شما می‌توانید دربارۀ شخصیت یدو و مادرش با فرزند خود گفتگو کنید.

از فرزندتان بخواهید خودش را در شرایط مشابه زندگی یدو تصور کند؛ از او بپرسید اگر جای یدو بود چه کار می‌کرد؟

چرا یدو در آبادان ماند و با خانواده‌اش همراه نشد؟

به نظر تو یدو چند ساله بود؟

برای دفاع از کشورمان چه کارهایی می‌توانیم انجام دهیم؟

در زمانی که جنگ نظامی وجود ندارد، چه آسیب‌هایی ما و کشورمان را تهدید می‌کند؟

در شرایط جدید جهان، برای مقاومت به چه چیزهایی احتیاج داریم؟ (سعی کنید او را به سمت موضوع پیشرفت علمی نیز سوق دهید.)

خلاصه: از فرزندتان بخواهید خود را در شرایط زندگی یدو و خانواده‌اش تصور کند و بگوید اگر جای یکی از آن‌ها بود چه کار می‌کرد؟

دربارۀ موضوعاتی مثل مقاومت و شهادت و میهن با فرزند خود گفتگو کنید.

داستان اثر

سینمایی «یدو» داستان زندگی یدو و خانواده‌اش در ماه‌های ابتدایی جنگ تحمیلی و حصر آبادان است. یدو پسر نوجوانی است که همراه با خانواده‌اش در آبادان مانده‌اند و برای تأمین مواد غذایی دچار مشکل شده‌اند. ناامنیِ جنگ شرایط را سخت‌تر کرده و یدو تلاش می‌کند تا مادرش را به رفتن از آبادان راضی کند. یدو برای تأمین مواد غذایی به خانۀ همسایه‌هایشان می‌رود و اگر چیزی برای خوردن پیدا کند، آن را روی در و دیوار، دفتر و... خانه‌ها می‌نویسد که بعد از جنگ، هرچه «قرض گرفته‌اند» را به همسایه‌ها پس بدهند. یک روز که با برادرش برای تهیۀ غذا به بازارچه شهر می‌رود، بازارچه مورد حمله قرار می‌گیرد. در این حادثه با کامران آشنا می‌شود که جوانی اهل اصفهان است و برای دفاع به آبادان آمده. یدو مدت‌ها در کنار کامران دربارۀ مهمات جنگی یاد می‌گیرد. بعد از مدتی که کامران شهید می‌شود، یدو متأثر شده و تصمیمات جدیدش را جدی می‌کند. او بالاخره موفق می‌شود تا مادرش را به رفتن از آبادان و دل‌کندن از حنا (بزِ مادرش) راضی کند. هنگامی که برای رفتن از آبادان سوار لنج می‌شوند، لنج حرکت می‌کند و خیال یدو بابتِ رفتن خانواده‌اش از آبادان راحت می‌شود، خود را در آب می‌اندازد و برمی‌گردد تا در آبادان بماند و از شهر و کشورش دفاع کند.

جزئیات اثر

کارگردان: مهدی جعفری

نویسنده: مهین عباس‌زاده و مهدی جعفری

نام تهیه کننده: محمدرضا مصباح

نام بازیگران: ستاری پسیانی، میلاد صویلاوی، محمدمهدی آ‌بوعلی، ریحانه آریامنش، اکبر اودود و... .

نام شخصیت ها: یدو: پسر نوجوانی است که در کنار مادر و خانواده‌اش آبادانِ در محاصره را رها نکرده‌اند. او مسئولیت تأمین مواد غذایی خانواده را دارد و از خانواده‌اش محافظت می‌کند. یدو تلاش می‌کند تا مادرش را راضی کند که از آبادان بروند.

مادر یدو (ستاره پسیانی): زنی ساده و کم‌سواد که همسرش را از دست داده و به‌خاطر تعلقاتی که دارد، به رفتن از آبادان رضایت نمی‌دهد.

کامران: جوانی اهل اصفهان که خمپاره‌ها و بمب‌هایی که عمل نکرده‌اند را خنثی می‌کند. یدو در حادثه‌ی بازارچه با او آشنا و بعد دوست می‌شود. شهادت کامران تأثیر بسیاری بر یدو می‌گذارد.

کشور سازنده: ایران

کمپانی سازنده: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با مشارکت بنیاد سینمایی فارابی

جوایز و افتخارات: برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلم‌برداری، بهترین صداگذاری و بهترین بازیگر نقش اول زن در جشنواره فجر 1399 و نامزد سیمرغ در هفت بخش دیگر از جشنواره فجر/ این فیلم در نوروز 1400 قبل از اکران در سینماها یا شبکۀ نمایش خانگی، از شبکه‌های صدا و سیما پخش شده است.

مخاطب اثر: نوجوان

نظرات کاربران

بزرگسال

توسط : فاطمه نجفی

۱۷ آبان ۱۴۰۳

مناسب سن 11 +

خیلی عالی درک مفاهیم بلند و موثر این فیلم‌ بسیار کمک کننده و تاثیر گذار در روحیه نوجوانان لست بنده ب عنوان معلم برای دا نش آموزانم و بعنوان استاد ب دانشجومعلمینی ک در کلاس درس حاضر می شوند بر نقش الگو پذیری و الکو دهی بسیار تاکیدددارم

بزرگسال

توسط : سید مهدی علویان

۱۷ مرداد ۱۴۰۳

مناسب سن 10 +

با سلام و درود اثر زیبایی بود هم دیدیدم هم توصیه کردیم ببینند

بزرگسال

توسط : حسین جوکار

۷ خرداد ۱۴۰۲

مناسب سن 5 +

عالی بود

بزرگسال

توسط : علیرضا زنگنه

۱ مهر ۱۴۰۱

مناسب سن 5 +

عالی و بسیار عالی... اثربخشی و تاثیرگذاری آن اگر با والدین دیده شود بسیار زیاد خواهد بود... اگرچه برای بچه های جنوب قابل درک تر و نوستالژیک خواهد بود

هیچ نظری وجود ندارد

افزودن دیدگاه در مورد یدو

مناسب برای رده سنی :
این اثر چطور بود :

سرویس کدومو به عنوان دستیار چندرسانه‌ای خانواده و سامانه‌ی هدایت مصرف خانواده اعلام می‌کند که کلیه‌ی تصاویر استفاده‌شده در این نرم‌افزار به‌صورت رایگان و بدون مالکیت شخص یا نهادی است و همچنین محتواهای متنی، پادکست‌های صوتی و یا ویدیوهای تولید و ثبت‌شده در بخش‌های مختلف این نرم افزار متعلق به سرویس تولید محتوای کدومو بوده و حق انحصاری پدیدآورنده‌ی اثر برای بهره‌برداری مادی و معنوی برای این مجموعه محفوظ است.

درباره کدومو

شما والدین عزیز تنها نیستید. هم می‌توانید با تیمی از کارشناسان زبده و با تجربه همراه شوید و هم از تجارب دیگر والدین نسبت به محصولات رسانه‌ای استفاده کنید.

با هم می‌توانیم دنیای رسانه‌ای امن برای فرزندانمان بسازیم. فقط کافیست با ما همراه شوید تا در این مسیر دستیار شما باشیم!