بررسی تخصصی فیلم Orange Days
روزهای نارنجی

دیدگاه کدومو

سینمایی «روزهای نارنجی»، نامزد سیمرغ بهترین فیلم در بخش نگاه نو در جشنواره فجر سی و هفتم است. این داستان، روایت زنی میانسال به اسم «آبان» است که بهتنهایی با مشکلات مواجه میشود. او در طول ده روزی که باید برداشت مرکبات را به پایان برساند، متوجه واقعیاتی میشود که به آنها بیتوجه بوده است. این فیلم میزان قابل توجهی، خشونت روانی و ناهنجاری دارد.
دیدگاه والدین

بر اساس 1 رأی
دیدگاه کودکان
هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
شاخص های اثر
سینمایی «روزهای نارنجی»، نامزد سیمرغ بهترین فیلم در بخش نگاه نو در جشنواره فجر سی و هفتم است
خشونتهایی مثل کتکزدن همسر، توهین و تهدید میان مریم که دختر 17 سالهای است با همسرِ افغانستانیاش نشان داده میشود که صحنهی مستقیمی ندارد اما صدای درگیری برای مخاطب همه چیز را روشن میکند. آبان نسبت به همسرش، مجید بیتفاوت و بیتوجه است و او را به خاطر رفتارش طرد میکند و با او گفتگو نمیکند. مجید از شدت عصبانیت از این شرایط، به آبان خیانت میکند و ارتباط مخفیانهای با فیروزه برقرار میکند، و خانه را ترک میکند که بعد پشیمان میشود. مریم نیز در طول داستان مشخص میشود که با فرزندش از خانه فرار کرده و درگیری همسرش با او نیز به همان دلیل بود. از موارد پرتکرار این فیلم، درگیری لفظی آبان با کاظم، مجید، مردم، پسری که با زری در ارتباط بود و... . به جز آبان نیز، درگیری لفظی و فیزیکی میان شخصیتهای فیلم نمایش داده میشود. در این درگیریها، تحقیر، تمسخر، تهدید و فریاد زدن هم نمایش داده میشود. در یک مورد هم، آبان به هنگام تفتیش اتاق زری، با او درگیر میشود و دست آبان زخمی میشود و خونریزی این زخم نیز نمایش داده میشود. در این فیلم، یعقوب به مریم و کاظم به آبان، نگاه ناهنجاری دارد که کوتاه و گذرا مطرح میشود.
ادامه متنمجید، شوهر آبان، به او خیانت میکند و با فیروزه که یکی از زنان مورد اعتماد آبان است، ارتباط مخفیانه برقرار میکند و آبان نیز متوجه میشود. فیروزه بعد از اینکه آبان به دلیل خیانت، او را اخراج میکند، آبان را نفرین میکند. مریم با سنِ کمی که دارد، با یک مرد افغانستانی ازدواج کرده و بعد از اینکه بچه به دنیا آورده، از خانه فرار کرده. او به آبان دربارهی زندگی و شوهرش دروغ میگوید. زری، شخصیتی است که برخلاف ممنوعیتهایی که آبان گذاشته، با پسری در ارتباط است و او برای زری، مواد مخدر و سیگار تهیه میکند. زری به قدری مصرف میکند که حتی راهی بیمارستان میشود و بعد از آن با همان پسر از بیمارستان فرار میکند. در طول ده روز برداشت محصول مرکبات، یک بار تمام میوهی انبار شده تا آن روز، دزدیده میشود و به دلیل اینکه انبار مجوز و بیمه ندارند، نمیتوانند به پلیس شکایت کنند، به همین دلیل، برای جبران خسارتِ وارد شده، آبان از یکی از بستگانش ربا میگیرد تا بارِ دزدیده شده را تامین کند. بدزبانی و سیگار کشیدن نیز از ناهنجاریهای پرتکرار این فیلم است.
ادامه متنتلاش و پشتکار آبان، از نکات مثبت این اثر است. او ثابت میکند که فارغ از جنسیت میتوانیم به اهدافمان برسیم. او از کسانی که مورد ظلم واقع شدهاند دفاع میکند و حق آنها را میگیرد. در این فیلم آبان، نسبت به همسرش بیتفاوت است و او را طرد میکند، به شکلی که به مجید (همسرش) برمیخورد و میخواهد خانه را ترک کند. اما در انتهای داستان، آبان متوجه رفتار بدی که با دیگران، بهویژه با مجید داشته میشود و برای اینکه زندگیاش را حفظ کند، تلاش میکند و رابطهاش با مجید را بهبود میبخشد.
ادامه متنآبان، الگویی است برای تلاش، پشتکار و مصمم بودن. او موفق میشود با تمام شماتتها و تحقیرها و تمسخرها به هدفش برسد. اما او برای دستیابی به هدفش دست به هرکاری میزند (ربا گرفتن) که از او الگوی خوبی نمیسازد. آبان نسبت به خانوادهاش (همسرش) بیتفاوت است و او را طرد میکند. اما در انتها متوجه اشتباهاتش میشود و برای حفظ زندگیاش، تلاش میکند.
آنچه لازم است والدین بدانند
داستانِ «روزهای نارنجی»، روایتی از ده روز تلاشِ شبانه روزی آبان (هدیه تهرانی) برای رسیدن به هدفش است. او برای رسیدن به سودِ خوب، متعهد میشود طی ده روز، باغ بزرگی از مرکبات را برای صادرات، میوهچینی کند. آنچه لازم است والدین بدانند، این است که ناهنجاریها و خشونت این اثر زیاد، قابل توجه، متنوع و متعدد است. از ناهنجاریهای این فیلم میتوان به بدزبانی، سیگار کشیدن، مسئلهی کودکهمسری، خیانت، اعتیاد، ترک خانه و ربا اشاره کرد. آبان برای موفق شدن در تحویل بار طبق قرارداد، میزان محصولِ دزدیده شده از انبار را با ربا گرفتن از یکی از بستگانش جبران میکند. مریم که دختری 17 ساله است، چندسال قبل با مردی افغانستانی ازدواج کرده و حالا صاحب فرزند است و خانه را ترک کرده و برای کار به استان دیگری مهاجرت کرده. بدزبانی و درگیریهای لفظی، به کرّات نمایش داده میشود که لازم است والدین، به این نکات آگاه باشند. از خشونتهای نمایش داده شده در این فیلم، میتوان به درگیری لفظی و فیزیکی، فریاد زدن، طرد کردن، نگاه جنسی به زنان، تهدید، توهین، زخم و خونریزی و تفتیش اتاق اشاره کرد. آبان در جایی از فیلم، اتاق زری که معتاد است را تفتیش میکند و در درگیری با زری، دستش با وسایل زری زخم میشود و خونریزی میکند. به علاوه، یعقوب (صاحبکار و طرف قرارداد با آبان) به مریم، و کاظم (رقیبِ آبان) به آبان، نگاهی ناهنجار و نامتناسب دارند. در روابط میان شخصیتها، مجید (همسر آبان) با فیروزه (یکی از کارگران مورد اعتماد آبان) با یکدیگر پچپچ و روابط پنهانی دارند که موجب میشود روابط شخصیتها تغییر کند. این فیلم باتوجه به موضوعاتی که در آن مطرح میشود و شدت هر معیار، مناسب برای بزرگسال است و توصیه میشود که نوجوان آن را مشاهده نکند. اما به هر دلیل اگر این فیلم را دید، یا حساسیتی بر موارد ذکر شده نمیبینید و میخواهید با نوجوانتان آن را تماشا کنید، توصیه میشود درباره موضوعات این فیلم با او صحبت کنید و نظر او را بپرسید. گفتگوی شما کمک میکند تا از ذهنیتهای یکدیگر آگاه شوید و در موارد مختلف، بتوانید یکدیگر را درک کنید.
خلاصه: این داستان خشونت و ناهنجاری زیاد و قابل توجهی دارد که لازم است والدین درباره آنها بدانند.
با کودکان خود صحبت کنید درباره
از فرزندتان بپرسید نظرش دربارهی کودک همسری چیست؟ دربارهی شخصیتهای داستان: آبان، مجید، مریم، یعقوب، زری و... با فرزندتان گفتگو کنید و ضعف و قوت هر شخصیت را از نظر او جویا شوید. از او بپرسید از بیتفاوتی آّبان به مجید چه احساسی داشت؟ به نظرش آبان چگونه رفتار میکرد بهتر بود؟ آبان به جای ربا گرفتن، چگونه میتوانست خسارت را جبران کند؟ دربارهی رابطه پنهانی میان مجید و فیروزه، چه احساسی پیدا کرده بود؟
خلاصه: درباره هر یک از شخصیتها و داستانشان با فرزندتان گفتگو کنید و نظر او را بپرسید.
داستان فیلم
«آبان» زن میانسالی است که در جمع کارفرمایان شهر، تلاش میکند تا مرکباتچینیِ پرسودِ خارج از فصل کار را برای خود کند. او از کارگران مهاجر استفاده میکند و قرار است طی ده روز، محصولات را به طرف قرارداد تحویل دهد. تمام داراییاش را برای عقد قرارداد گرو میگذارد و شبانه روز تلاش میکند تا کار را به موعد تحویل برساند. در این بین دچار مشکلات متعدد و مختلفی میشود و در کنار فشارهای کارش، باید به آنها هم رسیدگی کند. او در انجام کارهایش تنهاست و دیگران او را شماتت میکنند اما آبان برای به نتیجه رساندنِ کارش مصمم است و موفق هم میشود.
جزئیات فیلم
کارگردان: آرش لاهوتی
نویسنده: آرش لاهوتی، جمیله دارالشفایی
نام تهیه کننده: علیرضا قاسمخان
نام بازیگران: هدیه تهرانی، علی مصفا، مهران احمدی، ژیلا شاهی،علیرضا استادی، صدف عسگری
نام شخصیت ها: آبان؛ زن میانسالی است که کارگران فصلی را برای کار در باغهای مرکبات استخدام کرده و تلاش میکند تا موفق شود./ مجید؛ همسر آبان که روی ماهیهای آکواریومی سرمایهگذاری کرده است. آبان به او تکیه نمیکند و به او بیتوجه است./ کاظم؛ مرد میانسالی که دوست داشت با آبان ازدواج کند اما به دلایلی که ریشه در همان گذشته دارند، دچار مشکل شدهاند. او با آبان در رقابت است تا قرارداد باغ مرکبات را ببندد.
کشور سازنده: ایران
عکس های منتخب فیلم




