• امروز : 27 دی 1403
logo

نقد و بررسی کتاب منِ دست چسبی

author-img

توسط : دبیر بخش کتاب ارزیاب کدومو

3 روز پیش

مدت زمان مطالعه: دقیقه

1601 بازدید

reviews-image

دیدگاه کدومو

kodoumo-logo 10 +

دختر قصه چشمش به یک کیف کوچک سبز زرزری می‌افتد و دلش می‌خواهد آن را داشته باش، پس همان لحظه کیف می‌چسبد به چیز چسبناک و صورتی کف دستش و... . این کتاب با موضوع برداشتن اشیای گم شده و اهمیت خانواده برای کودکان +10 سال می‌تواند مناسب باشد.

0 مناسب خانواده 0 نامناسب خانواده

دیدگاه والدین

هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.

دیدگاه فرزندان

هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.

شاخص های اثر

شما هم بررسی کنید
جزئیات
جزئیات
جزئیات
جزئیات
جزئیات

آنچه لازم است والدین بدانند

مسئله مطرح‌شده در داستان چالشی است که ممکن است بعضی از کودکان بخصوص بعد از ورود به مدرسه به آن برخورده باشند. انسان در هر سنی وقتی دست به کار اشتباهی می‌زند، جهت راضی کردن خودش برای کارش توجیه و بهانه‌هایی جور می‌کند. ذات پاک کودک هم به خصوص در سن مدرسه تا حد زیادی می‌داند چه کاری اشتباه است و برای آن توجیهاتی پیدا می‌کند؛ وجود چیز چسبناکی در کف دست و این فکر که  اشیای گم شده را نجات می‌دهم، از آنها نگهداری می‌کنم و ... همه توجیهاتی‌ست که دختر قصه برای کارش دارد. اینکه نمی‌تواند از وسایل تازه‌اش با کسی صحبت کند، چیزی قلمبه در دلش احساس می‌کند که هی بزرگ‌تر می‌شود، دیدن کابوس، شنیدن صدای شکایت اشیاء و حتی اخم کردن عروسک خرگوش، همه نمایانگر عذاب وجدان و درگیری‌های درونی دخترک به خاطر کاری‌ست که می‌داند اشتباه است ولی آن را انکار می‌کند. برخورد مناسب مادر و مکالمه درستش با دخترک برای اینکه خود او به این نتیجه برسد که کارش اشتباه بوده، همینطور برخورد مناسب مدیر همه از نکات مثبت این کتاب هستند. اما... .

نویسنده با تجربه‌ی نویسندگی کتاب نوجوان و ترجمه کتاب روانشناسی بزرگسال، وارد دنیای کودک شده است. فضای داستان و نوع پرداخت کمی از فضا و دنیای کودکانه فاصله دارد. حداقل برای (روی جلد +7 و شناسنامه +5) سال نمی‌تواند مناسب باشد. مسئله مطرح شده در کتاب ممکن است حتی برای کودکان +7 ساله هم اتفاق بیفتد اما نحوه ارائه آن چندان مناسب این سن به نظر نمی‌آید. مدل بیان تفکرات و گفتگوهای درونی کودک و آن حس گناه و عذاب وجدان جاری در داستان، اشاره به این موضوع که این عمل دخترک ریشه در تنش‌ها و مشاجره‌های میان مادر و پدر دارد و... همه و همه رده سنی هدف را از کودکی فاصله و به سمت نوجوانی سوق می‌دهد اما نه به طور صد در صد، پس شاید 10+ سال برایش بهترین سن باشد.

همچنین تشبیهات و عباراتی در داستان استفاده شده است که چندان برای کتاب کودک مناسب نیست. مهم‌ترین آن‌ها استفاده چندباره از واژه "دزدی" است. در رساندن پیام به مخاطب به خصوص مخاطب کودک نباید این حد مستقیم و بی‌پرده عمل کرد. علاوه بر آن به کار بردن تشبیهی مثل "از همان‌هایی که با هم روبوسی می‌کنند و می‌روند توی بغل هم" برای قفل کیف یا استفاده از عبارت "مغز پفکی" برای این رده سنی چندان مناسب و ملموس به نظر نمی‌آید.

از نکات قابل توجه دیگر این است که نویسنده ریشه عمل اشتباه دخترک را در تنش‌های خانوادگی و مشاجره پدر و مادر نشان داده است. مخاطب این موضوع در واقع والدین هستند نه کودک. مبادا کودک با متوجه شدن این نکته، بهانه و توجیهی برای انجام کارهای اشتباه پیدا کند.

داستان اثر

دختر قصه روزی در مدرسه کیف سبز زرزری زیبایی پیدا می‌کند و دلش می‌خواهد آن را داشته باشد. همان لحظه حس می‌کند چیز چسبناکی به کف دستش چسبیده است که با نزدیک شدن به کیف، باعث می‌شود کیف به دستش بچسبد. دخترک آن را به خانه می‌برد، در جعبه‌ای پنهان می‌کند و وقتی پدر و مادرش در حال مشاجره هستند و او اجازه ندارد از اتاق بیرون برود، سر خودش را با کیف گرم می‌کند. بااین حال همواره چیزی به سفتی آبنبات در دلش حس می‌کرد که هی بزرگتر می‌شد. روز بعد حتی وقتی می‌بیند دوستش به دنبال کیف می‌گردد چیزی به او نمی‌گوید. به مرور وسایل دیگری پیدا می‌کند که دلش می‌خواهد آن‌ها را داشته باشد؛ پس آن چیز چسبناک کف دستش به وسایل می‌چسبد و در نهایت سر از جعبه وسایل زیر تختش درمی‌آورند. همچنان آن چیز سفت در دلش بزرگتر می‌شود، کم کم کابوس می‌بیند که دوستانش موضوع را فهمیده‌اند و او را طرد می‌کنند، حس می‌کند وسایل دارند حرف می‌زنند و از آنجا بودنشان شکایت می‌کنند و ... . تا اینکه یک روز مادر جعبه را پیدا و در گفتگویی با فرزندش او را تا حدی متوجه اشتباهش می‌کند. پس تصمیم می‌گیرند وسایل را به بخش اشیای گمشده مدرسه ببرند. در نهایت هم خانم مدیر با اهدای یک کتاب، او را برای تصمیم درستش تشویق می‌کند و دخترک شب خوشی را کنار مادر و پدرش می‌گذراند.

جزئیات اثر

نویسنده: اکرم ایرانشاهی تصویرگر: ویدا کریمی ناشر: مهرک موضوع: مسئولیت‌پذیری / اهمیت خانواده / اشیاء گمشده / مدرسه / مهارت ارتباط موثر با کودک نام شخصیت‌ها: دختر: وسایل گشده‌ای را که خوشش می‌آید برای خود برمی‌دارد. تنها و آسیب دیده از مشاجره‌های مکرر والدین. مادر: نحوه ارتباط و برخورد درست با کودک و اشتباهاتش را بلد است. رده‌سنی شناسنامه: +5 (پشت جلد 7+) سال انتشار: 1403 تعداد صفحات: 28 صفحه

نظرات کاربران

هیچ نظری وجود ندارد

هیچ نظری وجود ندارد

افزودن دیدگاه در مورد منِ دست چسبی

مناسب برای رده سنی :
این اثر چطور بود :

سرویس کدومو به عنوان دستیار چندرسانه‌ای خانواده و سامانه‌ی هدایت مصرف خانواده اعلام می‌کند که کلیه‌ی تصاویر استفاده‌شده در این نرم‌افزار به‌صورت رایگان و بدون مالکیت شخص یا نهادی است و همچنین محتواهای متنی، پادکست‌های صوتی و یا ویدیوهای تولید و ثبت‌شده در بخش‌های مختلف این نرم افزار متعلق به سرویس تولید محتوای کدومو بوده و حق انحصاری پدیدآورنده‌ی اثر برای بهره‌برداری مادی و معنوی برای این مجموعه محفوظ است.

درباره کدومو

شما والدین عزیز تنها نیستید. هم می‌توانید با تیمی از کارشناسان زبده و با تجربه همراه شوید و هم از تجارب دیگر والدین نسبت به محصولات رسانه‌ای استفاده کنید.

با هم می‌توانیم دنیای رسانه‌ای امن برای فرزندانمان بسازیم. فقط کافیست با ما همراه شوید تا در این مسیر دستیار شما باشیم!