بررسی تخصصی کتاب
مهمان مامان

دیدگاه کدومو

مهمان مامان یکی از به یادماندنیترین آثار هوشنگ مرادی کرمانی است. داریوش مهرجویی در سال ۱۳۸۲ نسخۀ سینمایی این اثر را کارگردانی کرده و سیمرغ بلورین بهترین فیلم را در بیستودومین جشنوارۀ فجر از آنِ خود کرده است. مهمان مامان داستان یک شب از زندگی یک خانوادۀ ایرانی را در قالب برگزاری یک مهمانی ساده در خانهای حیاطدار و قدیمی و به کمک همسایههایی همدل و مهربان به تصویر میکشد.
شاخص های اثر
عفتخانم، مادر امیر و بهاره، با دخترش دعوای لفظی میکند. عباسآقا، پدر بچهها، با امیر دعوا میکند و دستش را میکِشد.
امیر، پسر ۱۵ سالۀ خانواده که گواهینامه ندارد، پشت ماشین مینشیند تا آن را جابهجا کند و خودش و دیگران از وقوع اتفاقات احتمالی و تصادفکردن نگران میشوند.
امیر که گواهینامه ندارد پشت ماشین مینشیند و رانندگی میکند، البته دیگران او را از این کار منع میکنند.
مهماننوازی، صلۀ رحم، رفتوآمد با همسایهها، کمککردن به یکدیگر، بخشش، دستودلبازی، همکاری، تلاشکردن و ... از پیامهای مثبت این کتاب است. پررنگترین پیام کتاب صمیمیت در عین سادگی و دوری از تجملات است.
مادر و سایر اعضای خانواده به مهماننوازی اهمیت زیادی میدهند و تلاش میکنند تا به خوبی از مهمانهایشان پذیرایی کنند و به آنها احترام بگذارند. مهمان خانواده یک افسر جوان است که در کودکی یتیم بوده و با زحمت و تلاش زیاد در زندگی حرفهای خود پیشرفت کرده است.
دربارۀ تفاوت درجۀ سرهنگ و افسر صحبت میشود. نحوۀ روشنکردن ماشین بهصورت مختصر بیان میشود.
آنچه لازم است والدین بدانند
مهمان مامان از کتابهای پرطرفدار هوشنگ مرادی کرمانی است که با اقتباس از آن فیلمی به کارگردانی داریوش مهرجویی در سال ۱۳۸۲ ساخته شد. مهمان مامان داستان زندگی خانوادهای چهارنفره است که وضع مالی خوبی ندارند و در شرایطی که وسیلهای برای پذیرایی ندارند، برایشان مهمان آمده است. در این کتاب سبک زندگی ایرانی، مهماننوازی و همسایهداری بهخوبی بهتصویر کشیده شده است. میتوانید با فرزندان خود دربارۀ خلقیات اصیل ایرانی مانند مهماننوازی، همچنین روابط حسنه و صمیمانه با همسایهها صحبت کنید. توصیه میشود با آنها دربارۀ سبک زندگی خانوادههای ایرانی در دهههای گذشته گفتوگو کنید. همچنین نظر آنها را دربارۀ شخصیتهای نوجوان کتاب و ارتباطشان با یکدیگر و والدینشان جویا شوید و از آنها بخواهید خودشان را جای شخصیتهای اصلی کتاب تصور کنند و دربارۀ راهحلهای مختلفی که میتوانستند هنگام مواجهشدن با چالشهای داستان درپیش بگیرند گفتوگو کنید؛ برای مثال میتوانید موقعیتی را که امیر در آن ناچار شد رانندگی کند، موضوع این بحث قرار دهید. این نکته بسیار مهم است که در حین گفتوگو فضای اظهار نظر را بیشتر برای فرزندتان مهیا کنید و خودتان در جایگاه راهنما با او صحبت کنید.
با توجه به اینکه شخصیتهای اصلی کتاب با وجود کمدرآمدبودن، مهماننواز و دستودلباز هستند، میتوانید در هنگام گفتوگو با فرزندانتان دربارۀ اهمیت این ویژگیهای اخلاقی حرف بزنید. پیشنهاد میشود برای نهادینهشدن این ویژگیهای مثبت در فرزند نوجوانتان، از او بخواهید با امکاناتی که دارد یک مهمانی مختصری را مدیریت کند، یا با فرزندان کمسنتر از خود در قالب بازی این موضوع را تمرین کنید. از او بخواهید برای یک مهمانی خودش را بهعنوان میزبان تصور و سعی کند با کمک شما و دیگر اعضای خانواده میزبان خوبی باشد.
خلاصه: با فرزندان خود دربارۀ سبک زندگی خانوادههای ایرانی در دهههای گذشته گفتوگو کنید.
با کودکان خود صحبت کنید درباره
۱) از فرزند خود بپرسید اگر قرار باشد مهمانی برایتان بیاید، چگونه از او پذیرایی کرده و با او معاشرت میکند؟
۲) اگر فرزندتان نسخۀ سینمایی مهمان مامان را دیده است، از او بپرسید کدام نسخه را بیشتر میپسندد و به چه دلیل؟
3) با فرزند نوجوان خود دربارۀ تفاوت میان قالبهای مختلف رسانه؛ مانند کتاب و فیلم در پرداختن به یک داستان مشترک گفتوگو کنید.
4) نظر او را دربارۀ زندگی در دهههای گذشته؛ یعنی زمانیکه دسترسی افراد به تلفن، تلویزیون و رایانه محدود بوده است بپرسید و بگویید به نظرت همسنوسالهای تو در آن زمان چگونه سرگرم میشدند؟ شخصیتهای نوجوان کتاب چه سرگرمیهای جایگزینی داشتند؟
5) به نظرت چرا بهاره از برخورد مادرش ناراحت شد و با او قهر کرد؟ اگر تو جای او بودی چه میکردی؟
6) اگر جای امیر بودی و گواهینامه نداشتی، برای جابهجا کردن ماشین چه کار میکردی؟
خلاصه: با فرزندتان دربارۀ مهمان نوازی صحبت کنید و از او بپرسید اگر قرار باشد مهمانی به خانه بیاید، چگونه از او پذیرایی میکند؟
داستان کتاب
«مهمان مامان» از کتابهای پرطرفدار «هوشنگ مرادی کرمانی» است که در سال ۱۳۸۲ با اقتباس از آن فیلمی به کارگردانی «داریوش مهرجویی» ساخته شد. مهمان مامان داستان زندگی خانوادهای چهارنفره است که وضع مالی خوبی ندارند و در شرایطی که وسیلهای برای پذیرایی ندارند، برایشان مهمان (خواهرزادۀ مادر و نوعروسش) آمده است. مادر با آنها به اصطلاح رودربایستی دارد و میخواهد شامی آبرومندانه برای آنها تدارک ببیند. همسایهها با یکدیگر همکاری میکنند و سفرهای رنگین و آبرومندانه برای مهمانهای «عفتخانم» میاندازند. «بهاره» و «امیر»، فرزندان نوجوان عفتخانم هم در پذیرایی از مهمانها و سرگرمکردنشان به مادرشان کمک میکنند.
جزئیات کتاب
مؤلف: هوشنگ مرادی کرمانی
ژانر اثر: درام
قالب اثر: کتاب
کشور سازنده: ایران
انتشارات: نشر نی
نظرات کاربران
هیچ نظری وجود ندارد
هیچ نظری وجود ندارد