آنچه لازم است والدین بدانند
انیمهی سوزومه، جدیدترین اثر «ماکاتو شینکای» خالق انیمهی معروف «اسم تو» است. در ژاپن، ماکاتو شینکای را با «هایائو میازاکی» مقایسه میکنند و امیدوارند که او بتواند میراثدار خوبی برای میازاکی باشد.
جهانبینی انیمهی سوزمه بر پایهی آئین یا مذهب شینتو است که در این مذهب طبیعت امری مقدس انگاشته میشود. در کنار این جهانبینی، شینکای در آثارش چاشنی عشق را نیز اضافه میکند تا قهرمان خود را در سفری اسطورهای به ماجراجویی بفرستد.
تقریباً سالانه 1500 زمین لرزه در ژاپن رخ میدهد و ساخت انیمهی سوزومه نیز مستقیماً به یک زلزلهی بزرگ در سال 2011 در شهر توهوکو اشاره دارد که اغلب فقط با تاریخ وقوعش یاد میشود یعنی: 3.11. میتوان گفت به شکل محوری، انیمهی سوزومه بنیان ریشهیابی این بلای طبیعی است. ماکاتو شینکای، خشم کامیها (خدایان اساطیری ژاپن) را عامل اصلی این رخداد طبیعی نشان داده است. از دیدگاه شینکای این زلزله یا تمام اتفاقات طبیعی و غیرطبیعی به عبارتی، نازل میشوند نه اینکه صرفاً اتفاق میافتند. یعنی، حکم در جای دیگر صادر میشود و در این دنیا احکام به اجرا درمیآیند. به قول حکیم میرفندرسکی:
چرخ با این اختران، نغز و خوش و زیباستی
صورتی در زیر دارد، آنچه در بالاستی
البته کامیها کورکورانه هم عمل نمیکنند، بلکه متناسب با افعال و وضعیت وجودی انسان در دنیا، عکسالعمل متناسب را نشان میدهند. این حقیقت درواقع به زبان خودش در تمام مذاهب و طریقتهای باطنی از شینتو و بوشیدو گرفته تا اسلام به نحوی جلوهگر است. فیالمثل آیات سورهی «زلزال» گواه خوبی برای نشاندادن این مسأله است، خاصه آنجا که میگوید: بان ربک لوحی لها (چون خدای تو به زمین وحی میکند که بلرزد، زلزله میشود) حال در شینتوی ژاپن نیز با عنوان کامی نامازو (خدای زلزله) از آن یاد میشود. ماکاتو شینکای، بهنحوی در داستان این انیمه قصد دارد بگوید؛ جهان ما با جهانها یا ابعاد دیگر تداخل دارد و یک دنیای مستقل و غیر اثرپذیر نیست و اینجاست که بحث مسئولیت انسان در قبال طبیعت و هستی مطرح میشود، بیتفاوتبودن و بیتفاوتگذشتن؟ یا مثل سوتا و سوزومه مسئولانه عمل کردن؟ نسل بشر نیز گریزی ندارد جز اینکه نقش خود را در این نظام هستی تعیین نماید و به انرژی و اثری که از خود در طبیعت و نظام هستی باقی میگذارد نیز فکر کند. این انیمه میتواند گزینهی مناسبی برای گفتوگو در بستر خانواده باشد تا شما نیز دربارهی این موضوع تأمل کنید و به اثرپذیری نقش خود و فرزندانتان در چرخهی هستی بیندیشید.
از سوی دیگر، در این انیمه با پرداختن به شخصیت گربهی سفید (دایجین) و گربهی سیاه به مفهوم یین و یانگ نیز اشاره شده است. مفهومی که قصد دارد تا به ما بگوید؛ در دل هر شر و دردسری، خیر و راهنماییِ بزرگتری نهفته است و آن درحقیقت، یک نیروی خنثی در هستی است که به معنی چیزی فراتر از قطبیتِ خیر و شر است که میتواند به دو مفهوم تاریکی و نور، معنا ببخشد و هیچگونه قضاوتگری ارزشی در وجودش معنا ندارد. شبیه اینکه اگر تاریکی نباشد، اساساً ما درکی از نور نداریم و بالعکس. درواقع، هستی با این تضادها معنا و مفهوم مییابند و به درک میرسند. این موضوع نیز میتواند موضوع دیگری برای بحث و گفتوگو باشد.
خلاصه: انیمهی سوزومه، در یک فضای ماورایی قصد دارد به مخاطب نشان دهد که افعال و وضعیت او در نظام هستی و طبیعت نقش مستقیم دارد، بنابراین باید نقش مسئولانهای را در این دنیا ایفا کند.
نظرات کاربران
هیچ نظری وجود ندارد
هیچ نظری وجود ندارد
افزودن دیدگاه در مورد سوزومه