آنچه لازم است والدین بدانند
«لاپوتا، قلعهای در آسمان» سومین انیمهی بلند و موفق کارگردان معروف و محبوب ژاپنی هایائو میازاکی است.
نام «لاپوتا» برگرفته از سفرهای گالیور اثر جاناتان سوییفت است. در این کتاب نیز لاپوتا نام یک جزیرهی معلق است که توسط ساکنانش هدایت میشود. این انیمه همچنین از حماسهی هندی یعنی «رامایانا» نیز تأثیر پذیرفته؛ به گونهای که نام شیتا از «سیتا»، یکی از شخصیتهای زن اصلی این کتاب گرفته شده است. از سوی دیگر، دیوارنوشتههای لاپوتا با خط میخی نوشته شدهاند و در دیوارههای مکعبیِ لاپوتا سمبلهایی مانند صلیب شکسته را میتوانیم ببینیم که نشاندهندهی بهرهگیری میازاکی از نمادها و عناصر دیداری فضاهای باستانی در انیمهاش میباشد.
این اثر حاوی نکات برجسته و درخور ذکری است که شاید برخی از آنها در تمام آثار میازاکی مشترک باشند. یکی از آنها وجود یوفوها یا رباتهایی است که برخلاف تصور رایج آثار هالیوودی، دشمنِ انسان نیستند بلکه در اکثر اوقات دوست او محسوب میشوند و این طمع و جاهطلبی خود انسان است که دشمن او بهحساب میآید. در این انیمه و دیگر آثار میازاکی، انسانها و نفسانیات آنان خطر اصلی و حقیقی بهشمار میآیند. نکتهی جالب دیگری که شامل علاقهی وافر کارگردان به مقولهی آسمان و پرواز است؛ نشاندهندهی توجه او به آسمان به مثابه امر برتر و متعالی است. لاپوتا چیزی شبیه به بهشت عدنی است که قبلاً انسانها درآنجا زندگی میکردند، اما حرص و طمع نفسانی آنجا را هم آلوده و ناخالص کرده که این امر باعث بیرونشدن نژاد انسانی از آنجا شده است. درختی که بر فراز قلعه است و پس از انهدام قلعه، شیتا و پازو را نجات میدهد هم میتواند اشارهی لطیفی به ریشهی آسمانی انسانها باشد که موطن حقیقی آنان محسوب میشود نه صرفاً یک کشور یا جغرافیای زمینی. این موضوع میتواند بهانهای باشد تا بههمراه خانواده مطالعاتی در این باب را آغاز نمایید.
در این اثر، تکنولوژی و نقد مدرنیته اگرچه به چشم میخورد، اما مسألهی اصلی نسبتِ بین انسانها با تکنیک است. اینجا مواجهه با عشق و مهربانی یا رویکرد جاهطلبانهی نفسانی با پیشرفت تکنولوژی مد نظر است و تکنولوژی به ذات خود عیبی ندارد.
عنصر صلحطلبی و رویکرد ضدجنگ نیز در کل انیمه و حتی تمام آثار میازاکی، پیرنگ مهم و اساسی داستانهای اوست. میازاکی، درواقع تلاشی دارد تا نمایشی تصویری از خودشناسی انسان را بهدست دهد، اینکه انسان چقدر میتواند مفید و سازنده باشد یا چه اندازه خطرناک و نابودگر. این موضوع میتواند دستخوش گفتوگو در خانواده قرار گیرد تا افراد کمسن خانواده متوجه تأثیرات مثبت این خودشناسی و بهتبع آن انتخاب صلح بهجای زورگویی، تجاوز و جنگ شوند.
نظرات کاربران
هیچ نظری وجود ندارد
هیچ نظری وجود ندارد
افزودن دیدگاه در مورد لاپوتا، قلعهای در آسمان