آنچه لازم است والدین بدانند
دو قسمت از این سریال انیمیشن با نامهای باران پشمک و مردی که زبان کبوترها را میدانست برای رده سنی زیر 6 سال توصیه نمیشود چرا که کودکان زیر 6 سال قادر به درک روند کامل داستان نیستند. در نتیجه هرچقدر هم یک داستان ناراحتکننده، پایانی خوش داشته باشد، باز هم برای کودک آسیبزا است. برخی مفاهیم مانند ظالم، آوارگی کودکان فلسطینی، جنگ، آتشسوزی، تنهایی و... هم از دایره درک کودکان خارج است و هم باعث ایجاد حس ناامنی و ترس خواهد شد. تماشای 4 قسمت دیگر برای کودکان بالای 4 سال بلامانع است.
انیمیشن فضایی کاملا کودکانه دارد. خشونت و ناهنجاری اجتماعی در آن دیده نمیشود اما بهتر است دقت داشته باشید که هرچند روایتها کودکانه هستند اما مضمون و پیام ممکن است از دایره درک کودکان خارج باشد و علاوه بر این برخی قسمتها در کودک موجب احساس ناامنی و اضطراب خواهد شد. به طور مثال در داستان" کاش دنیا یه قابلمه بزرگ بود" از مفهوم بالا آمدن و روآمدن آدمها استفاده میشود در حالی که برای کودک به خوبی مشخص نیست که چرا نرگس، دختر کوچولوی داستان، این آرزو را دارد. در داستان باران پشمک، پسربچهای در ساحل باختری در حال گریه و زاری است و شکایت دارد که او را از خانهاش بیرون کردهاند. پشمک، همان ابر داستان، نزد زائران اباعبدالله میرود تا به کمک پسربچه بشتابند. دو نکته در اینجا مطرح میشود. اول اینکه ناراحتی و غم پسربچه و بیخانمانی او، برای کودکان آسیبزا است و ذهنشان را مشوش میکند. دوم اینکه داستان پایانِ مشخص و قابل بیانی ندارد یا به بیانی پایان داستان باز است! کودک متوجه نمیشود که بالاخره پسربچه نجات مییابد یا نه!
داستان " مردی که زبان کبوترها را میدانست" روایتی از دختر و پسری جنگزده است که با غمی فراوان داستان بیآبی و حمله دشمن و آتشگرفتن خانهشان را برای یک کبوتر تعریف میکنند. دختربچه در میان آتش گرفتار شده است. هرچند در پایان با حضور شهید سلیمانی، ماجرا ختم به خیر میشود اما بهتر است بدانید کودکان در سنین زیر 6 سال روند داستان را به خوبی و به طور کامل درک نمیکنند. آنها فقط سکانسها و یا تکههایی از داستان را به خاطر میسپارند که معمولا نیز بخشهایی است که دوست دارند با شخصیتها همذاتپنداری کنند و در ناخودآگاه، خود را جای آنان میگذارند. در نتیجه احساس ناامنی و ترس در وجودشان رخنه میکند. بهتر است پیامهای مثبت همیشه در قالب خنده و شادی و فضایی پر از امید به کودکان منتقل شود و انتقال مفاهیمی مانند جنگ و بیخانمانی به کودکان فقط باعث ترس و اضطراب آنان خواهد شد. نکته دیگر این است که وقتی مخاطب کودکان هستند، در استفاده از واژهها، باید دقت بسیاری داشت. مثلا استفاده از واژه ظالم برای ذهن بچه ناملموس است و واژه " آدم بد" برای او درک بهتری دارد. در این اثر از واژگانی استفاده شده که برای کودکان ثقیل است و همراهی و کمک والدین را میطلبد.
دو قسمت از این انیمیشن برای رده سنی زیر 6 سال توصیه نمیشود. داستان باران پشمک و داستان مردی که زبان کبوترها را میدانست اما قسمتهای دیگر مانند داستان وقتی قلکش پر شد که برشی از زندگی شهید مصطفی صدرزاده است و یا داستان چرا برف نیومد، پیامهای مثبت خوبی برای کودکان دارند و تماشای آن برای کودکان بالای 4 سال بلامانع است.
بهتر است درباره پیامهای داستان و دریافت کودکان از این پیامها با آنان گفتگو کنید و هر قسمت را جداگانه برایشان پخش کنید. اول از آنها بخواهید که داستان را از ابتدا تا انتها برایتان تعریف کنند. با این کار هم به بالابردن مهارتهای کلامیشان کمک خواهید کرد و هم خواهید دانست که چه نکتهای را از داستان دریافت کردهاند. سپس از میان نکات خودشان، به راهنمایی و همدلی با آنان بپردازید و گرههای داستان را برایشان باز کنید.
نظرات کاربران
هیچ نظری وجود ندارد
هیچ نظری وجود ندارد
افزودن دیدگاه در مورد قصههای آفتابگردون (وقتی قلکش پر شد)